Shiné meditatie

thangka.jpg

Shiné, dat in Tibet ook ‘éénpuntsmeditatie’ wordt genoemd, is een manier om je geest te ‘trainen’, zodat je je verbetert in het focussen en concentreren van je geest. Dit oefen je door je met de aandacht te richten op 1 punt: een kleine zwarte steen. De uiteindelijke bedoeling van deze vorm van meditatie is om in je dagelijkse leven bewuster met je gedachten en gevoelens aan de slag te gaan en meer in het moment te zijn, met een sterke focus op wat je dan aan het doen bent.

Op de tekening hiernaast, met een monnik (diegene die mediteert) en de olifant (onze geest) in de hoofdrollen, wordt afgebeeld hoe onze geest verschillende fasen doorloopt tijdens het oefenen met mediteren. Onderaan staat de ‘beginner’, waarbij de olifant dus nog helemaal wild is. Bovenaan de ‘gevorderde’ waarbij de olifant kalm naast de monnik zit.

Heel concreet: starten we elke les met inzicht te proberen krijgen op hoe onze geest werkt door ons stap per stap te verdiepen in de symboliek van de tekening. Zo zijn er bijvoorbeeld 9 ‘fasen’ van concentratie van onze geest afgebeeld en 6 krachten die we kunnen gebruiken bij het mediteren. We staan ook stil bij de 5 valkuilen die je kan tegenkomen bij het concentreren op de steen en de 8 tips over wat je allemaal kan helpen, zowel om je meditatie te starten, vol te houden, als te verdiepen.

Dan gaan we natuurlijk oefenen, waarbij we eerst ons lichaam nog even in beweging zetten, met het beoefenen van de bewegingen van de 5 elementen uit de Lu Jong, om vervolgens onze geest te laten rusten op de steen. We sluiten telkens af met het uitgebreid delen van onze ervaringen, omdat dit een belangrijk leerproces voor jezelf is om te weten wat jouw uitdagingen zijn en vooruitgang te maken in zowel sneller, als langer en dieper, je geest kalm te maken.

Praktische info reeks van 3 Shiné meditatie lessen op vrijdagavond of zaterdagavond in sept, okt, nov 2021

 

Waar: UGO, Schoolstraat 7, Wijnegem (www.ugo-relax.be)

Wanneer: vrijdag 24/9, 22/10 & 19/11 (reeds volzet) of zat 25/9, 23/10 & 20/11, telkens 20u – 21u

 

Prijs: 30 euro voor de reeks van 3 lessen  (min. 3 max. 9 deelnemers)

Inschrijven? 

Heb je nog vragen, of wil je je graag inschrijven, neem contact met me op via mail info@katrienberckmoes.be of telefonisch 0479 32 86 44

Je inschrijving is definitief na betaling op rekening: BE86 7895 8714 4250 van Katrien Berckmoes, met vermelding van "Shiné meditatie najaar 2021 en je naam". Als een deel van de lessenreeks wegens Corona niet door kan gaan, wordt het abonnement omgezet in lessen online, of wordt het bedrag van die lessen teruggestort (als online niet je ding is).

Wil je graag op de hoogte worden gebracht wanneer er een nieuwe reeks Shiné meditatie georganiseerd wordt?

Vul dan je voornaam en mailadres hieronder in, om je in te schrijven op mijn nieuwsbrief. Je gegevens worden vertrouwelijk behandeld.

Bedankt voor de inzending!