Shiné meditatie, letterlijk ‘het kalm maken van de geest’, is een manier om je geest te ‘trainen’, en te leren focussen, mindful aanwezig te zijn. Dit oefen je door je met de aandacht te richten op 1 punt: een zwarte steen, en bewust te worden van wat er dan allemaal in je hoofd omgaat.

Shiné

Tibetaanse 1puntsmeditatie

In shiné meditatie richt je de aandacht op 1 punt: een kleine zwarte steen. De uiteindelijke bedoeling van deze vorm van meditatie is om je geest te leren focussen en zo in je dagelijks leven bewuster met je gedachten en gevoelens aan de slag te gaan en meer in het moment, 'mindful aanwezig', te zijn.

Op de tekening hieronder, met een monnik (diegene die mediteert) en de olifant (onze geest) in de hoofdrollen, wordt afgebeeld hoe onze geest verschillende fasen doorloopt tijdens het oefenen met mediteren. Onderaan staat de ‘beginner’, met de olifant die nog helemaal wild is. Bovenaan de ‘gevorderde’ waarbij de olifant kalm neerzit.

Over de lessen Shiné

gegeven door Katrien, Shiné Meditatie Teacher

In de tekening zit er heel veel symboliek: zo worden bijvoorbeeld 9 ‘fasen’ van concentratie van onze geest afgebeeld en 6 krachten die we kunnen gebruiken bij het mediteren. De tekening nodigt ook uit om stil te staan bij de 5 valkuilen die je kan tegenkomen bij het oefenen en de 8 tips over wat je allemaal kan helpen, zowel om je meditatie te starten, vol te houden, als te verdiepen.

In een les Shiné werken we telkens rond een bepaald thema van dit pad. Heel concreet: proberen we eerst inzicht te krijgen in hoe onze geest werkt aan de hand van het thema, vervolgens zetten we ons lichaam in beweging, met het beoefenen van de bewegingen van de 5 elementen uit de Lu Jong, om tenslotte onze geest te laten rusten op de steen. We sluiten telkens af met het uitgebreid delen van onze ervaringen, omdat dit een belangrijk leerproces voor jezelf is om te weten wat jouw uitdagingen zijn en vooruitgang te maken in zowel sneller, als langer en dieper, je geest kalm te maken.

pad van shiné éénpuntsmeditatie focus concentratie mindfulness tibetaans

Praktische Info

Reeks van 3 lessen in apr - juni '22

Katrien Berckmoes shiné UGO Relax wijnegem contact
Abonnement of losse lessen

Abonnement 3 lessen: €30 (€10/les)

Je plekje in de zaal is verzekerd.

Na betaling op:

KBC - BE86 7895 8714 4250 met vermelding

‘Shiné periode 2022 je naam’

Een losse les in de zaal: €12 

Check eerst even of er nog plek is.

Een losse les online: €10

Na inschrijving ontvang je de link.

Hoe inschrijven?

Heb je nog vragen, of wil je je graag inschrijven voor een losse les of het abonnement?

Maandelijks op vrijdag

Op vrijdag van 19u30-20u30:

22 april, 20 mei & 17 juni 2022

In de zaal & tegelijk online

In de zaal: bij UGO Relax

Schoolstraat 7

2110 Wijnegem

(www.ugo-relax.be)

min 3, max 9 deelnemers

 

Tegelijk online: via Zoom

Ugo Relax wijnegem Shiné katrien berckmoes
shiné katrien berckmoes éénpunts meditatie teacher wijnegem tibetaanse mindfulness concentratie focus tulku lobsang wijnegem

"Whatever appears in your life
- don't reject it.
Whatever leaves your life
- don't hold on to it."
Tulku Lobsang