top of page

Help! Maak ik wel de juiste keuze?


Een basis tip bij het maken van keuzes lijkt me: wat zegt je buikgevoel, je intuïtie hierover? Dit kan je dan ook gemakkelijk toepassen op alle vragen die je in leven hebt. Zoals: zal ik naar dat feestje gaan? (zie ook vorige blog) Wil ik graag op uitstap met het gezin? Wil ik die persoon die ik net ontmoet heb, beter leren kennen?

Maar de twijfel steekt meestal pas echt de kop op bij keuzes die ingrijpender zijn. Zoals de keuze van een job, een partner, een huis, een opleiding,...

Laat we ons voor de eenvoud dus even stilstaan bij één vraag. Zou ik deze opleiding volgen? Het antwoord op die vraag is: als je intuïtief ‘ja’ zegt, gewoon doen! Want dat wil dan zeggen dat die workshop je waarschijnlijk wijzer zal maken op het pad van bewustwording van jezelf. Maar wat is dat: zo een intuïtieve ja? Het antwoord op deze nieuwe vraag: een intuïtieve ‘ja’, kan je herkennen aan het blije gevoel dat je in je buik krijgt, het allereerste moment dat je aan de opleiding denkt.

Belangrijk hierbij is het gevoel dat je krijgt als je er voor het eerst aan denkt. Want soms kan er een tijdje later twijfel optreden, of angst bovenkomen. Maar dat zal dan meestal het verstand zijn dat tussenkomt. Het stemmetje in je hoofd dat je zegt: ‘is dit wel zeker iets voor mij?’, of ‘wat zullen anderen hiervan zeggen als ik dit doe?’ of ‘kan ik dit wel geregeld krijgen met mijn gezin of op mijn werk?’

Als dit stemmetje je in de war brengt, kan het een idee zijn, om het onderwerp even te laten rusten. En op een later tijdstip, als je een rustig moment hebt voor jezelf, jezelf opnieuw voor te stellen hoe het voelt als je de opleiding zou volgen. Op voorhand is het dan wel belangrijk dat je deze keer met jezelf heel duidelijk afspreekt, dat je naar je eerste reactie zal luisteren, en geen belang hecht aan de stem die pas daarna op je begint in te praten.

Als je deze oefening heel eerlijk doet, en je voelt opnieuw de innerlijke ‘ja’ in je opborrelen, kan je nu zonder twijfel kiezen voor deze nieuwe uitdaging.

Maar soms zal je tot je verrassing vaststellen dat je eigenlijk niet zo een blij gevoel krijgt bij het inleven in de opleiding. Ook al gaat het om een opleiding die je enkele jaren geleden misschien wel heel fijn zou gevonden hebben. Of gaat het om een opleiding waarvan anderen vinden dat die wel heel erg bij je past. Dat kan dan even verwarrend zijn.

Op dat ogenblik helpt het misschien om even stil te staan bij het feit dat je die opleiding misschien niet echt ‘nodig’ hebt voor jouw volgende stap in het proces om in je kracht te komen staan.

127 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page