top of page

Help! Ik heb niet genoeg!


‘Ik wil dat zeker ooit eens doen, het trekt me zo erg aan, maar momenteel heb ik niet genoeg geld. Ik zal het dus moeten uitstellen, maar uitstel is geen afstel!’

Ik hoor deze zin maar al te vaak, in verschillende vormen, en meestal gaat het daarbij dus om niet genoeg geld hebben. Niet genoeg geld om een workshop te volgen, of niet genoeg geld om jezelf eens lekker te verwennen met lekker eten of een mooi kledingstuk of....

Dat is natuurlijk een probleem. Maar de eerste vraag die ik me daar dan al bij stel: is dat werkelijk zo? Zo was ik een hele tijd geleden in een lang gesprek met een vriendin verwikkeld die me uitlegde hoe moeilijk het was om rond te komen met het kleine inkomen van haar man en haarzelf. Ik leefde helemaal met haar mee tot op het moment dat... ze me zei dat er natuurlijk nog wel wat geld op de spaarrekening stond.

Maar aan dat spaarpotje mag je niet aankomen, want dat geld is immers bedoeld voor onverwachte grote uitgaven, of voor een uitgave waar het hele gezin iets aan heeft, of voor later, of... Maar ja, hoe ver ga je dan in hetgeen je spaart? En hoe ver ga je dus verder met het idee dat je echt wel te weinig hebt?

Voldoende hebben is ook zo relatief. Je kan er echt van overtuigd zijn dat je te weinig hebt. Want ja, je moet toch elk jaar een skireis kunnen maken in de winter, en een verre reis in de zomer? En een dure smartphone hebben in plaats van een goedkopere versie?

En dan kan je het ook nog meemaken dat je heel zorgvuldig wat geld opzij hebt gezet, maar oh jee, je hebt een verkeersongeval en de euro’s stromen weg voor de herstelling van de auto! (zelf meegemaakt) Gelukkig kan het ook omgekeerd werken. Op het moment dat je echt in nood zit, en de laatste centjes de deur uit zijn, krijg je een telefoon, en hoor je dat je een vervroegde uitbetaling van de erfenis van je grootouders krijgt. (ook zelf meegemaakt :-))

En daarmee zijn we nu op een ander punt gekomen. Dat er volgens mij ook zoiets bestaat als de wet van de overvloed. Dat, als je de dingen aan het doen bent in je leven, die echt bij je passen, waar je hart helemaal warm van wordt, je altijd voldoende zal hebben. Eens je je unieke zelf naar buiten brengt, kan alles voor je beginnen te werken, in de goede zin.

En daarbij hoort dus ook dat er dan altijd genoeg zal zijn. Maar hierbij moet je het begrip ‘genoeg’ misschien wel iets uitbreiden. Want overvloed houdt immers meer in dat alleen voldoende geld hebben. Echte rijkdom houdt ook in dat er voldoende is van datgene wat je gelukkig maakt. En dat kan zijn: fijne mensen om je heen hebben bij wie je je goed voelt, elke dag naar een plek in de natuur kunnen gaan die je voedt, een job doen die bij je past, genieten van een rijke appeloogst,...

33 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page