top of page

Mijn kijk op geld

Katrien Berckmoes

Over geld is ongetwijfeld al heel wat neergeschreven en gesproken. Geld speelt nu eenmaal in onze huidige maatschappij een hele belangrijke rol. In de loop van de tijden zijn we geld gaan verzamelen, en geld, ingewisseld voor eigendommen: kledij, juwelen, auto’s, gsm’s, huizen,... gaan gebruiken als een middel om te tonen hoe goed we het hebben.

Meer en meer mensen vinden deze manier van omgaan met geld niet correct. Het brengt ook ongelijkheid met zich mee. Vandaar dat er leuke initiatieven ontstaan om diensten of goederen terug zoals voorheen te gaan ruilen voor andere diensten of goederen. Op zich is dat natuurlijk een mooi idee, en van daaruit dat dus soms ook de vraag komt of dit principe dan ook niet gehanteerd kan worden bij het geven van workshops of individuele sessies.

Probleem daarbij is: heel concreet. Dat datgene wat 2 personen willen uitwisselen, misschien niet altijd overeenstemt met wat de ander nodig heeft. Zo kan ik bv een sessie geven aan iemand, die me dan een prachtige kaars aanbiedt. Maar met die kaars kan ik op mijn beurt bv niet de hobby van mijn dochter betalen. Want daar vraagt men nog gewoon geld, omdat die hobby nog niet onder het circuit van ruilen valt.

Er zijn mensen die daar al een oplossing voor hebben gevonden. Op het internet kan je je aansluiten bij mensen die net zoals jij willen ruilen. Hoe meer mensen zich daarbij aansluiten, hoe meer variatie er bij het ruilen kan ontstaan. Om het enigszins praktisch hanteerbaar te houden dat je met ‘derden’ kan ruilen, wordt er dan gewerkt met een systeem van ‘waardebonnen’, die je krijgt als jij een dienst of product hebt aangeboden. Met die waardebonnen kan jij dan vervolgens weer terecht bij de andere mensen die zich hebben ingeschreven voor dit ruilsysteem.

Maar zijn deze ‘waardebonnen’ dan op hun beurt ook weer niet een vorm van ‘geld’? Misschien niet omdat het niet zo aanzet tot ‘verzamelen’. Maar misschien dat het dan eigenlijk een heel omslachtig systeem is, en we dit eigenlijk ook gewoon met het ‘echte’ geld zouden kunnen toepassen.

Als we geld terug zouden gaan bekijken waarvoor het oorspronkelijk ontworpen was, als een soort van ‘waardebon’. Dan is het eigenlijk maar eenvoudigweg een middel dat ongelooflijk veel vrijheid geeft. Vrijheid om het in te ruilen voor een goed of een dienst die jou op een bepaald moment heel veel plezier geeft. Zolang we het maar niet meer gaan verzamelen, en goden maken van mensen die er veel van hebben. In plaats daarvan het gewoon laten stromen, net zoals energie!

Katrien berckmoes, Kasteellei 141, 2110 Wijnegem

Lid van de beroepsverenigingen

Heb je een vraag? Wil je graag een afspraak maken voor een sessie of je inschrijven voor een les?

Je kan me contacteren via dit formulier

Bedankt voor de inzending!

Je kan me ook bereiken via mail/GSM

info@katrienberckmoes.be

+32 (0) 479 32 86 44

Heb je vragen? Maak je graag een afspraak voor een sessie of wil je je inschrijven voor een groepsles? Neem gerust contact op met Katrien Berckmoes via dit formulier, per mail of GSM

Volg me gerust op: 

  • Instagram
  • Facebook
  • LinkedIn

Maar daar deel ik eerder de kleine momenten in het leven die me blij maken... dus...

Wil je graag op de hoogte gebracht worden over nieuwe lessenreeksen Lu Jong en Shiné?

Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief

Bedankt voor de inzending!

Door je in te schrijven erken je dat je gegevens worden gebruikt volgens de GDPR wetgeving

© 2022 Katrien Berckmoes, Kasteellei 141, 2110 Wijnegem, ondernemingsnr: 0877.157.934, lid van beroepsverenigingen Naturo, ACBS (ACT therapeute), en MWTT (Lu Jong teacher)

Dankjewel aan Els van der Klugt en Elise Wuyts voor de foto's op de home page & about page 

bottom of page