top of page

'Natural Chemistry'


Een tijdje geleden had ik mijn tweede afspraak bij mijn natuurlijke kapper. Ik keek er naar uit. Op weg ernaartoe reed ik voorbij een bedrijfje in de industriezone. Hun reclamebord verraste me. Als ondertitel hadden ze gekozen voor de slogan ‘natural chemistry’.

De eerste gedachte die in me opkwam: hoe absurd. Dat zou hetzelfde zijn als een ijscoman zou rondrijden met een bestelbusje met in grote letters erop geschreven: ‘vloeibaar ijs’. Of hetzelfde als een wiskunde-lerares aan haar leerlingen heel gedreven zou uitleggen: ‘vandaag gaan we het eens hebben over de vierkante cirkel’.

Maar toch. Een autorit geeft soms ook tijd om verder na te denken. En toen bedacht ik me dat die slogan misschien zo gek nog niet was. Want er zit eigenlijk heus wel een waarheid in. Iets wat velen onder ons vergeten zijn, en waar ikzelf aan herinnerd werd tijdens mijn opleiding tot herboriste, is bijvoorbeeld dat alle onze chemische geneesmiddelen, afgeleid zijn uit de natuur.

Zoveel eeuwen lang gebruikten we als medicijn gewoon nog aftreksels van planten. Het is pas met de ontwikkeling van de scheikunde dat wetenschappers in staat waren om de werkzame bestanddelen uit die natuurlijke producten te gaan ontleden, en ze vervolgens zelf synthetisch te gaan namaken.

En in deze tijd is het dus zover gekomen dat we opgevoed worden met het idee dat dus enkel die chemische geneesmiddelen ons kunnen helpen. Natuurlijk kunnen zij ons helpen. Maar misschien is het inderdaad ook wel een idee om het woordje ‘natural’ in natural chemistry ook niet helemaal te vergeten, en terug te gaan opzoeken welke oorspronkelijke natuurlijke middelen ons ook nog allemaal aanvullend zouden kunnen helpen.

En dan niet enkel als medicijn, maar ook als middel om ons te doen stralen, zoals de natuurlijke zeep die ik nu bij de kapper heb leren kennen.

43 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page