top of page

Over de liefde


Tot hiertoe heb ik nog geen blog gewijd aan iets wat me eigenlijk wel nauw aan het hart ligt: de relatie met je partner, je levensgezel, of hoe je hem of haar ook zou noemen, kortom: je liefdesrelatie. Want die loopt heel vaak niet van een leien dakje.

Een cliënt van me vroeg zich bijvoorbeeld af of hij er wel juist aan had gedaan om een relatie te hebben beëindigd. Zijn ex-partner toonde immers nog steeds interesse in hem, en daardoor begon hij opnieuw te twijfelen.

Op dat moment had ik eigenlijk niet onmiddellijk een pasklaar antwoord. Hoe weet je inderdaad ook of iemand echt bij je past? En of je dus met die persoon verder moet in het leven of niet?

Het gesprek ging verder over andere zaken, en tenslotte ging het even kort over zijn familie. Daarin was de situatie ook vrij complex, maar mijn cliënt vertelde dat hij zich heel erg thuis voelde bij zijn oma, meer nog dan bij zijn eigen ouders. Hij verwoordde het zelf als volgt: ‘ja, je weet wel, bij mijn oma voel ik me gewoon heel erg thuis, daar kan ik mezelf zijn’.

Toen besefte ik dat hij eigenlijk zonder het te beseffen het antwoord geformuleerd had op zijn eerdere vraag in verband met liefdesrelaties. Want is dat niet net het teken van een goede relatie? Dat je bij die persoon het gevoel hebt dat je volledig jezelf kan zijn? Dat, ongeacht waar je je fysiek ook bevindt, je je bij die persoon eenvoudigweg thuis voelt?

Ondertussen zijn we alweer enkele gesprekken verder. En het toeval wil dat mijn cliënt onlangs iemand nieuw heeft ontmoet, met wie hij graag een relatie zou starten. Het is allemaal nog heel pril, maar mijn cliënt zei nu spontaan:

‘Met deze vrouw wil ik echt iets beginnen! En terugdenkend aan een eerder gesprek tussen ons… ik voel nu iets helemaal anders dan voor mijn vorige vriendin. Mijn vorige vriendin hield ik, zonder het te beseffen, zelfs een beetje verborgen voor mijn familie en vrienden. En nu zou ik, zelfs nog voordat we een koppel zijn, haar al willen voorstellen aan iedereen die ik ken.’

Na ons gesprek kon ik enkel maar glimlachen. Om hoe mooi het leven en de liefde ook kan zijn.

63 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page