top of page

Nieuwjaarsvoornemens 2.0


Ik weet het, het is Valentijn, dus eigenlijk zou deze blog vandaag over de liefde moeten gaan… maar het is ook 6 weken na Nieuwjaar, en vandaar dat ik het eerder wil hebben over goede voornemens, die we bij de start van een jaar vaak enthousiast opnemen. 


Want, misschien wel herkenbaar, wat gebeurt er vervolgens met die goede voornemens? Die verdwijnen vaak met de stille trom, en niemand die je nog durft vragen ‘of je nog steeds…?’ omwille van de gevoeligheid die er misschien al ligt rondom het thema, en omdat je beste vrienden of familie je ook niet willen confronteren met de ‘harde feiten’.


Nu, als het een geruststelling kan zijn, het overkomt ieder van ons, en is heel menselijk. En in de les Lu Jong van vorige week, had ik het er ook nog over, omdat, in de Tibetaanse traditie van Shiné, éénpuntsmeditatie, dit menselijk fenomeen zelfs haarscherp benoemd is, en nog beter, er ook tips worden aangereikt om goede voornemens, zoals o.a. die meditatie oefeningen, vol te houden. 


Daar wordt ‘luiheid’ benoemd als één van de grote valkuilen om iets vol te houden, waarbij er ook nog eens onderscheid wordt gemaakt in de verschillende soorten van luiheid, zodat je voor jezelf beter kan herkennen wat jouw uitdaging is, om er vervolgens mee aan de slag te gaan.


Zo is er bijvoorbeeld de -best gekende- ‘fysieke luiheid’. Je letterlijk zo moe en loom voelen dat je helemaal geen zin hebt om je gezonde maaltijd, die je je had voorgenomen, te gaan klaarmaken, en in plaats daarvan naar prefab-food grijpt. Dan heb je ook nog de ‘luiheid van de geest’, waarbij je eenvoudigweg geen zin hebt om je dagelijkse rondje te gaan lopen, want… morgen kan het toch ook nog? 


En tenslotte heb je dan ook nog de koning of koningin der luiheden 😊, een zeer intelligente vorm van verborgen luiheid, omdat niemand je daar eigenlijk letterlijk genomen van luiheid kan beschuldigen: het te druk hebben. Een zeer aanwezige vorm van luiheid in onze Westerse samenleving.


Het zou dus best wel eens kunnen dat je goede voornemens van bij de start van 2024 door één van deze hierboven beschreven luiheden op een lager pitje zijn komen te staan. Maar geen nood, er zijn tips om hiermee om te gaan. Het volledige arsenaal aan tips wordt uitgebreid meegegeven in de Shiné lessen, maar hierbij deel ik er al graag enkele.


Een eerste hele grote voor de hand liggende tip: jezelf weer motiveren. Dit kan je doen door extra informatie op te zoeken over datgene wat je als nieuwe hobby of goede gewoonte wou opnemen. Wat kan het jou allemaal brengen, en wat kan het allemaal voor goeds brengen in je leven? 

Hierdoor kan je je terug geïnspireerd voelen, en weer met goede moed aan de slag gaan. 


Zeker als je daar ook nog een tweede tip aan koppelt: blijven geloven in jezelf! Want ja, misschien is er nu een stemmetje dat tegen je zegt, ‘zie je wel, jij kan het niet’… maar neem dan een voorbeeld aan Pipi Langkous, die ‘omdat ze het nog nooit gedaan heeft, denkt dat ze het wel kan!’ 


En hierbij eindig ik dan toch nog graag even met een ‘vleugje Valentijn’ 😊: probeer dus vandaag niet enkel voor je geliefden te zorgen, maar net ook extra zacht en liefdevol te zijn voor jezelf! 


Want een nieuwe voornemen tot een goed einde brengen, is een heel proces, en het is al bewonderenswaardig op zich dat je het hebt aangegaan en er op jouw manier, die niet perfect hoeft te zijn, nu mee verder gaat! 

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page