top of page

Over de wet van de aantrekkingskracht


… die meer is dan, het weliswaar mooie woord, gedachtekracht! Tot dit inzicht kwam ik het afgelopen weekend dankzij een inspirerende workshop online bij een Tibetaanse leraar uit Bhutan. En dat was voor mij best een waardevol inzicht, want via verschillende wegen was ik in de afgelopen jaren reeds in contact gekomen met die wet van de aantrekkingskracht. Niet enkel via het te horen of te lezen in verschillende boeken, vaak ook door het werkelijk te mogen ervaren.


Zo woon ik nu bijvoorbeeld waar ik altijd zo graag wilde wonen. Ik herinner me nog dat ik, toen ik met mijn man 20 jaar geleden door deze straat reed, op weg naar een bezoek aan mijn ouders, hem vertelde hoe geweldig ik het zou vinden om hier te wonen. Een plek die al sinds mijn kindertijd, tijdens de wekelijkse busrit met de school naar het zwembad, de aandacht trok omwille van de vredigheid die de wijk uitstraalt.


En ziedaar, enkele weken na onze autorit (wat ik destijds best lang vond 😊) kreeg ik een telefoontje van een vriendin. (dat was in de tijd waarin we nog belden in plaats van berichtjes stuurden 😊) Dat ze net een huis te koop hadden bezocht, maar dat het niets voor hen bleek te zijn, maar wie weet, was het misschien wel iets voor ons? En oh ja, het was wel in een hele rustige straat, hopelijk zaten we daar niet mee in?


Dus, om maar een voorbeeld te geven, dankzij deze ervaring, was ik helemaal mee fan van de wet van de aantrekkingskracht. En inderdaad, waarschijnlijk had ik toen, zonder dat ik me er als kind/jongere bewust van was, wel al een hele tijd met mijn gedachten gevisualiseerd waar ik mezelf later zag wonen, en kon ik daar de vruchten van plukken.


Maar… wat dan als je vaststelt dat die gedachten soms niet uitkomen? Daar zat ik zelf eigenlijk ook wel verveeld mee. Zeker, toen ik enkele jaren later, nadat ik al een zoon had gekregen, 2 keer na elkaar, letterlijk in blijde verwachting was (en me telkens nog zo een prachtige zoon of dochter voorstelde), maar toch deze 2 kindjes tijdens de opeenvolgende zwangerschappen verloor…


Maar ook daar vond ik wel wat antwoorden. Dat het soms ook zo is dat er iets niet uitkomt zoals jij het je hebt ingebeeld, omdat er misschien nog wel iets beters op je ligt te wachten? Of dat je soms geduldig mag zijn, in tijd gezien? (en ja, weer een tijd later werden we gelukkig wel beloond met de geboorte van onze dochter!) Of dat het in een andere vorm komt dan jij misschien gedacht had? Of dat je het misschien wel dacht, maar niet echt geloofde, met heel je ‘zijn’?


En laat dat dus nu het punt zijn, waar ik eigenlijk pas dit weekend, tijdens de workshop, meer concrete antwoorden vond, die de wet van de aantrekkingskracht ruimer maken dan enkel de gedachtekracht. In een prachtige opsomming van enkele hele duidelijke punten maakte H.H. Kyapgon Ngawang Tenzin Rinpoche, de leraar uit Buthan, het namelijk kristalhelder voor me, dat gedachten alleen, nog steeds een beetje te beperkt ‘denken’ 😊 was.


In aansluiting bij de lessen van Lu Jong, die ik de afgelopen weken gaf, en waar ik nog eens extra had toegelicht hoe deze Tibetaanse bewegingsoefeningen zowel een invloed hebben op ‘body’, ‘mind’ als speech’, kwam (hoe kan het ook anders volgens de wet van de aantrekkingskracht 😊) die ‘heilige drievuldigheid’ nu ook naar boven in zijn uitleg over de wet van de aantrekkingskracht. Daar waar je bij bewegingsoefeningen zou kunnen vereenvoudigen en vermoeden dat het enkel iets doet voor je lichaam, bleek nu immers ook dat zo’n oefening in werken met aantrekking, niet enkel een oefening is van je geest, met je gedachten.


Haarfijn werd uit de doeken gedaan, dat wat je aantrekt een complex gevolg is van, inderdaad, je volledige ‘zijn’, waarbij dat ‘zijn’ vervolgens helemaal ontleed werd. Het gaat daarbij dus niet enkel over de manier waarop je denkt (‘mind’), maar ook over de wijze van je ‘speech’, wat je uitspreekt tegenover anderen, of dit ontmoedigt, of aanmoedigend is, … of dit conflict veroorzaakt of harmonie brengt, enz. Een belangrijk derde luik zat hem ook in het ‘doen’, het handelen, vertegenwoordigd door je ‘body’. Waar je dus bijvoorbeeld eens stil kan staan voor jezelf of je eerder iets neemt van anderen, of geeft? Want ook dat geeft andere gevolgen…


Voor mij gaven al deze aanvullende reflecties over de wet van de aantrekkingskracht me wel moed. Moed om weer eens creatief aan de slag te gaan met mezelf op al deze vlakken. Ik hoop van harte dat het voor dat ook kan brengen: moed om je dromen verder te verwezenlijken!


En terwijl ik hier op deze mooie plek, waar we nu al 20 jaar wonen, bij een laat ontbijt geniet van onze overvloedige vijgenoogst, komt toch ook nog de wijsheid van een parabel in me op, die in mijn kindertijd wel eens voorbij kwam… ‘wat je zaait, zal je oogsten’… daar zat ook al die wijsheid van het ‘doen’ in natuurlijk.. maar soms is het voor mezelf dus precies toch goed om af en toe nog eens herinnerd te worden aan iets wat ik diep vanbinnen misschien al wist 😊

68 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page