top of page

Help! Is dit werk ooit gedaan?


Goede vraag. Waar ik niet direct een antwoord op weet, omdat ik niet goed weet wat met deze vraag wordt bedoeld. Als bedoeld wordt: is dit werk aan mezelf ooit gedaan? Dan heb ik eerlijk gezegd het gevoel van niet. Volgens mij is dat net ‘mens-zijn’, dat je telkens je met nieuwe situaties in aanraking komt, je waarschijnlijk ook steeds weer uitgedaagd wordt om met bepaalde van je patronen om te gaan, dat je dus telkens opnieuw nieuwe laagjes kan aanraken en verwerken.

Maar dat wil niet noodzakelijk zeggen dat je daarvoor altijd hulp van derden hoeft in te schakelen. Soms zal je op eigen kracht met deze thema’s kunnen omgaan, soms zal het fijn voor je zijn om ondersteund te worden door iemand die je kan begeleiden tijdens die fase in je leven.

Een uitspraak van een cliënte die bij dit thema aansluit, is de volgende: ‘het gaat goed met me. Ik kan van kleine dingen genieten. Maar ik heb schrik dat de punten waarop ik faal voor altijd zullen duren.’

Een andere cliënte verwoordt dat zij soms nog zo in angsten kan zitten, dat ze zichzelf helemaal verliest op die momenten. Zeker omdat ze zich al bewust is van de kracht van haar gedachten, dus leidt ze daaruit af dat haar negatieve gedachten haar alleen nog maar dieper in angst zullen meetrekken.

Een tip hiervoor gaf ik eigenlijk al voor een stuk in mijn vorige blog: stel jezelf eerst even de vraag of je echt wel ‘faalt’... als je dan toch echt bij een aantal punten in je leven uitkomt waarop je van jezelf denkt dat je nog steeds niet ‘goed’ bezig bent, moet je misschien een zelfde tactiek toepassen als bij diegene waar je van kan genieten.

Stap per stap, in het nu, lukt het je om te genieten van kleine dingen. Waarom zou je dan de negatieve dingen in je gedachten gaan uitvergroten en projecteren naar de toekomst? Probeer ook die negatieve punten eens stap per stap en in het nu te bekijken. Voel ze, maar probeer je verder niet af te vragen of je je nu voortaan voor altijd zo zal voelen!

En vooral, bij het voelen, wees daarbovenop niet te streng voor jezelf dat je zulke dingen nog ervaart. Probeer lief te zijn voor jezelf. Waarschijnlijk is liefde zelfs het sleutelwoord, bij dit werken aan jezelf. En wordt werken aan jezelf op die manier ook iets minder zwaar. Zodat je uiteindelijk misschien zelfs niet meer hoeft te spreken over ‘werk’.

18 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page