
Dat was de vraag die verschillende mensen me de voorbije tijd in mijn praktijk stelden. Ze stelden die vraag vooral naar aanleiding van het feit dat ze zelf (hoog)gevoelig zijn, en merken dat ze tegen het einde van de dag soms helemaal uitgeput zijn. Ze vroegen zich af of ik hier misschien tips voor had.
Die heb ik zeker, en zijn veelal geleerd ‘met vallen en opstaan’ in mijn eigen groeiproces van omgaan met een gevoelig lichaam. De belangrijkste voor mezelf is deze: ’s ochtends opstaan volgens je eigen ritme, desnoods wat vroeger dan je gezinsleden, waarbij je al van bij de start even heel bewust de dag begint met een positieve intentie, een wens om iets te maken van de dag, al is het iets kleins!
Verder kan je dat eigen ritme dan ook echt invullen hoe jij dat ziet. Het gaat er vooral om dat je voelt dat je in dat ochtendmoment even kan ‘opladen’, jezelf helemaal kan vullen. Is dat nu eenvoudigweg door een tasje koffie of thee te drinken, en mijmerend wakker te worden? Is dat nu met lichaamsoefeningen of een meditatie, of lezend bij het ontbijt? Eender wat het is, als het maar bij jou past en je een uitgerust en goed gevoel geeft om de dag te starten!
Dit voelt voor mij als de kern, omdat ik zo het gevoel krijg alsof ik dan de rest van de dag dit gevuld gevoel kan meenemen. Ik hoef me dan ook niet echt te ‘beschermen’ tegen indrukken van buitenaf, want die kunnen gewoon van me afglijden, doordat ik dan goed bij mezelf ben. Maar daarnaast zijn er nog wel zoveel andere dingen die ik voor mezelf opgemerkt heb die voor mij helpen. Zoals bijvoorbeeld regelmatig een kleine pauze nemen, even weg van anderen. Zoals ook niet al te veel activiteiten op 1 dag in te plannen in het weekend bijvoorbeeld. Zoals niet langer naar plekken gaan die me leegzuigen, maar eerder plaatsen en mensen opzoeken die me lijken te ‘voeden’.
Hoe mooi is het dan ook dat ik al deze vaststellingen die ik voor mezelf had gedaan, het afgelopen najaar, als het ware op een ‘bordje’ aangereikt en geserveerd kreeg bij een ‘retreat’ van de Tibetaanse leraar Tulku Lobsang. Daarin had hij het letterlijk over 7 verschillende vormen van ‘voeding’ voor een yogi, die je ook zou kunnen vertalen als 7 vormen van voeding voor een (hooggevoelig) persoon.
Daar kreeg ik dus een mooie bevestiging van wat ik voor mezelf al intuïtief aanvoelde. Tot de vormen van ‘voeding’ rekenen ze daar: een lichaam waarin de energie goed stroomt (waar ik vooral via mijn ochtendritueel voor zorgde), gezonde voeding en drinken, een goede slaap, focus op mentaal geluk, … Maar voeding is hierin bijvoorbeeld ook: jezelf zorgvuldig omringen met de ‘juiste’ mensen en dat op de ‘juiste’ plekken, een balans zoeken tussen ‘ja’ zeggen op wat je hart doet zingen, en ‘nee’ zeggen tegen wat je energie ontneemt, en nog veel meer.
Zo mooi dus om ook via deze weg nog weer tips en bevestigingen te krijgen, die ik hierbij graag ook weer even deel. Wie weet inspireert het je om tijdens deze zonnige dagen nog met extra zelfzorg de dag te starten zodat je niet enkel overeind blijft, maar net zoals deze bomen op de foto, die ik gisteren op de Kalmthoutse heide zag, zelfs met de takken hoog omhoog naar de hemel te reiken!
コメント