top of page

Mijn kijk op het volgen van workshops voor bewustwording en innerlijke groei


Godzijdank zijn ze er! De boeken die ons inspireren. De workshops om ons bewust te maken dat er meer is in het universum dan de mens alleen. En dat al die dingen in het universum bovendien op wonderbaarlijke wijze met elkaar verbonden zijn.

Eigenlijk leiden al die verschillende wegen naar Rome. Via andere methodes of andere bewoordingen komen ze allen tot hetzelfde inzicht. Dat het uiteindelijke doel zou moeten zijn: dichter bij onszelf komen. Onszelf zijn, wat dat ook moge zijn, en dat ook uiten in het bijzijn van anderen. En vervolgens iedereen toewensen dat hij zichzelf kan zijn, in alle liefde. Want verenigd in liefde kunnen wonderen gebeuren. Ik geloof dat zelfs Jezus ook zoiets zei, maar dan weer in zijn eigen woorden.

Maar waarin schuilt dan soms het gevaar? Dat we te veel waarde gaan hechten aan een specifieke methode. Of wijze woorden van een persoon. Dat we er afhankelijk van worden. Vanaf dat moment zijn het dan geen hulpmiddelen meer om dichter bij jezelf te komen, maar wordt het iets dat ons zelfs verder weg kan brengen van ons zieledoel.

Enkele jaren geleden nam ik deel aan een intense ceremonie. Ik kwam terug met de volgende woorden: namelijk dat het enige wat ik moest doen in dit leven was: ‘to be a child’. Ik stond versteld van deze woorden. Ik had gedacht iets te horen in de aard van: ‘mensen helpen’. Maar nee, ik moest gewoon een kind zijn? Op weg naar huis, begon ik de waarde van deze woorden in te schatten. Want zijn zoals een kind... dat houdt zoveel mooie dingen in!

Dat je nog met een onvoorwaardelijkheid in het leven staat bijvoorbeeld, dat je iedere mens gewoon ziet zoals hij is, dat je gewoon ‘doet’, en vaststelt wat je leuk vindt, of niet. Dat je niet eerst met je verstand van alles afweegt voor je iets durft te doen. Kortom, zijn zoals een kind,... maakt het leven ook een heel stuk eenvoudiger! Want een kind heeft geen workshops of boeken nodig om zichzelf te zijn. Die is gewoon zichzelf!

Dus toen een cliënt me onlangs nog eens een tip vroeg, een oefening om rustig bij zichzelf te kunnen komen, gaf ik hem het advies, om even alle tips van boeken en workshops en mezelf inclusief, te vergeten, en gewoon terug te gaan naar de kracht van de eenvoud. Te zijn zoals een kind.

41 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page