top of page

Help! Ik zit vast ...


Niet letterlijk. Ik zit niet vastgeklemd met mijn been tussen 2 rotsblokken of zo. Op die avontuurlijke reis van me. (zie vorige blog) Nee, soms zit ik vast in een bepaalde situatie, die voor mij helemaal niet meer fijn voelt, of dat zelfs nooit heeft geweest. Cliƫnten maken dit ook soms mee.

Als kind is dat extra moeilijk om mee te maken. Zo zitten sommige kinderen op internaat, ook hooggevoelige, en is dat voor hen heel moeilijk om mee om te gaan. Of ze belanden door de scheiding van hun ouders in nieuwe familiestructuren, waarbij het misschien niet met elk nieuw plus gezinslid even goed klikt. Maar zij hebben omwille van hun leeftijd niet onmiddellijk de mogelijkheid om dan uit deze situatie te kunnen stappen. Een tip die ik dan geef is: probeer te verwoorden naar je ouders toe wat er moeilijk voor je is. Zo kan je misschien samen dingen bedenken waardoor de situatie verbetert.

Staan je ouders hier niet open voor, dan zijn er nog mogelijkheden om je beter te kunnen voelen. Je kan je bv inbeelden, in het geval van het internaat of het nieuwe samengestelde gezin, dat alles wat zich daar afspeelt, gewoon een toneeltje is, niet meer dan dat. Je zou ervan versteld staan hoe dit je onmiddellijk vrolijker kan maken, want door je in te beelden dat het een toneeltje is, waar jij naar kijkt, daardoor ben jij niet de deelnemer, maar de toeschouwer. En als toeschouwer heb je eigenlijk volledig de vrijheid om je eigen dingen gewoon te voelen, denken en doen. Waardoor de omgeving soms minder belastend voor je wordt.

En als je emoties toch eens te hoog oplopen in die onprettige situatie: probeer het dan op je kamer zelf een plaatsje te geven. bijvoorbeeld door je gevoelens in een schrift van je af te schrijven of te tekenen, of je slechte gevoelens letterlijk uit je lichaam te kloppen op je hoofdkussen. Indien de situatie echt ondraaglijk wordt, en je niet bij je ouders terechtkan, kan je begeleiders op school aanspreken, die je weer kunnen doorverwijzen naar instanties en personen die kinderen en gezinnen begeleiden in moeilijke situaties.

Als volwassene, maak je het soms ook mee. Je zit vast in een relatie waarvan je voelt dat die niet meer voedend is. Of je blijft je job maar uitoefenen die je eigenlijk compleet uitput. Natuurlijk is het dan de meest voor de hand liggende oplossing om te bekijken of je veranderingen kan aanbrengen in je relatie of op je werk. Maar soms heeft dit ook tijd nodig. Probeer dan ook niet te streng voor jezelf te zijn, en tijdelijk de situatie voor jezelf te verzachten door bovenstaande tips toe te passen. En vergeet niet dat elke kleine stap naar verbetering een stap vooruit is!

Katrien berckmoes, Kasteellei 141, 2110 Wijnegem

Lid van de beroepsverenigingen

Heb je een vraag? Wil je graag een afspraak maken voor een sessie of je inschrijven voor een les?

Je kan me contacteren via dit formulier

Bedankt voor de inzending!

Je kan me ook bereiken via mail/GSM

info@katrienberckmoes.be

+32 (0) 479 32 86 44

Heb je vragen? Maak je graag een afspraak voor een sessie of wil je je inschrijven voor een groepsles? Neem gerust contact op met Katrien Berckmoes via dit formulier, per mail of GSM

Volg me gerust op: 

  • Instagram
  • Facebook
  • LinkedIn

Maar daar deel ik eerder de kleine momenten in het leven die me blij maken... dus...

Wil je graag op de hoogte gebracht worden over nieuwe lessenreeksen Lu Jong en Shiné?

Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief

Bedankt voor de inzending!

Door je in te schrijven erken je dat je gegevens worden gebruikt volgens de GDPR wetgeving

© 2025 Katrien Berckmoes, Kasteellei 141, 2110 Wijnegem, ondernemingsnr: 0877.157.934, lid van beroepsverenigingen Naturo, ACBS (ACT therapeute), en MWTT (Lu Jong teacher)

Dankjewel aan Els van der Klugt en Elise Wuyts voor de foto's op de home page & about page 

bottom of page